
ZAPYLANIE
Natura w trwającym miliony lat procesie ewolucji powiązała ze sobą kwiaty i owady. Jedne nie mogą żyć bez drugich. Kwiaty zapewniają owadom pokarm, a owady poprzez zapylanie gwarantują roślinom wydanie nasion i przetrwanie gatunku.
Roślina ma dwa cele: rosnąć i wydać nasiona, z których rozwinie się nowa roślina. Nasiona znajdują się w owocach, które powstają z zapylonych kwiatów.
ZAPYLENIE polega na przeniesieniu pyłku - czyli męskiego materiału genetycznego - z pręcika na słupek - żeński organ. Najlepiej, gdy materiał genetyczny pochodzi z dwóch różnych roślin tego samego gatunku. I w tym miejscu do pracy przystępują pszczoły - prawdziwi profesjonalni eksperci w zapylaniu.
Rośliny wabią pszczoły pięknymi kolorami płatków kwiatów, intensywnym zapachem i słodkim nektarem z dna kwiatu. Owad chcący się posilić nektarem musi otrzeć się o słupki i pręciki, brudząc się przy tym pyłkiem. Potem przenosi ten pyłek na następny kwiat i dostarcza przesyłkę do celu. Owad się najadł, kwiat został zapylony i wszyscy są zadowoleni.
ROŚLINY JADALNE
Z listy 100 roślin uprawnych zapewniających nam 90% żywności 71 jest zapylane przez pszczoły.
Dzięki pracy pszczół mamy takie owoce jak: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, maliny i arbuzy.
Warzywa pestkowe: ogórki, pomidory, paprykę i dynię.
Pszczoły zapylają także rośliny, których owoców nie jemy, a które stanowią nasze pożywienie, czyli: buraki, marchewka, por, kapusta, kalafior, brokuł. Niektóre z tych warzyw trzeba zostawić aby zakwitły i wydały nasiona, które są wysiewane w następnym roku.
ROŚLINY DZIKO ROSNĄCE
Większość roślin kwitnących dziko rosnących stanowi źródło pożywienia dla pszczół. Im większa różnorodność flory tym większy wybór mają pszczoły. Wśród dzikich roślin mamy gatunki kwitnące o różnych porach roku, tak żeby owady miały pokarm przez cały sezon.
Zaczyna się więc od przedwiośnia i wiosny od: leszczyn, wierzb, przebiśniegów, zawilców, klonów, dzikich wiśni i czereśni, tarniny, mniszka i czeremchy.
Następnie kwitną kruszyna pospolita, robinie zwane akacjami, lipy i mnóstwo kwiatów na łąkach, leśne maliny i jeżyny. Jesienią mamy nawłoć, wrzosy.
ROŚLINY JADALNE i OZDOBNE
W przydomowych ogrodach, jak również na balkonach, można uprawiać rośliny ozdobne i jadalne, które są miododajne i wartościowe dla pszczół.
Warte posadzenia są wszystkie krzewy i drzewa owocowe. Pszczoły uwielbiają jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwki, grusze, porzeczki czerwone i czarne, agrest, maliny, truskawki i poziomki. Możemy siać i sadzić warzywa: ogórki, groch, fasolę, dynię i cukinię, dynie ozdobne, słoneczniki.
ROŚLINY UPRAWNE
Co roku pszczelarze sieją dla pszczół większe połacie uprawnych roślin miododajnych. Rzepak sieje się już jesienią, aby wczesną wiosną zakwitł i dał pyszny wiosenny miód. Później zakwita wysiana wczesną wiosną fioletowa facelia, która niebiańsko pachnie. A najpóźniej, bo po 15 maja, można wysiewać grykę, która stanowi pożywienie późnym latem.